Join us

Autoresponder Terbaik!

Instapage

Saturday 19 April 2014

Sup Ikan Merah

Assalamualaikum..

Hari ni nak bercerita pulak pasal makanan. Macam best jer kan. Semalam anak teruna saya Eirfan demam dan batuk pulak tu. Kalau nak masak, tak boleh plak yang bergoreng sangat, kang lagi teruk batuknya. So, hari ni nak share resipi yang simple sangat. Feveret menu masa saya dalam pantang. Nin dia, SUP IKAN MERAH ala puan Jie..hehe
Kita tunjuk gambar dulu ya..






Macam terliur je kan? Resipinya simple je.


  1. Beli ikan merah. Kalau kat Kluang ni sekilo ikan merah, harganya RM28.00/kg. Beli dua ketul pun dah RM13.00
  2. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dimayang. Tumis sekali bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih serta serai yang diketuk. Kenapa saya guna halia? Sebab nak hilangkan hanyir ikan tuu.. Oh ya, masa tumis, buh sket garam sebab chef kata untuk elak bawang hangit masa duk tumis tu.
  3. Bila tumisan tu dah naik bau, masukkan boiling water..kenapa boiling water? Hehehe semua mesti ada sebab kan? Sebabnya nak memendekkan masa menunggu sup mendidih. 
  4. Bila sup dah mendidih, masukkan ikan merah. Dalam 2, 3 minit je ikan dah masak. Masa ni lah nak perasakan garam kalau kurang masin.
  5. Kalau suka masam2, boleh campak asam keping. Sedap aihh kalau pekena sup ni masa kena demam. 
  6. Dah siap! Boleh tabur dau bawang dan daun sup sebagai hiasan.
Resipi ni sesuai untuk yang nak berdiet secara sihat. Minyak pun guna sikit ja, memadai untuk menumis bawang.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...