Join us

Autoresponder Terbaik!

Sunday, 27 April 2014

Kenali Penyakit Buasir!

Apa itu Penyakit Buasir atau Hemoroid?  Penyakit Buasir adalah penyakit yang terjadi pada bahagian dubur. Penyakit ini dapat dikesan apabila saluran dubur membengkak. Ianya boleh berlaku sama ada di dalam dubur atau di kawasan luar. Biasanya pesakit akan berasa sakit kesan tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Bengkak itu terjadi disebabkan oleh pengembangan saluran darah pada sel-sel yang melapisi saluran dubur. Selain bengkak pada saluran dubur, pendarahan semasa membuang air besar juga terjadi disebabkan oleh luka apabila najis keras bergesel dengan buasir.

 FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB??

  • Sentiasa duduk
  • Meneran (ketika najis keras atau sembelit)
  • Cirit-birit
  • Duduk mencangkung di dalam tandas terlalu lama
  • Batuk yang teruk
  • Bersalin
  • Mengangkat berat
  • Pengamalan seks melalui dubur oleh golongan heteroseksual dan homoseksual.
SIMPTOM-SIMPTOM BUASIR!!

  • Rasa sakit yang berdenyut-denyut.
  • Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar.
  • Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.
  • Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.
  • Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur. Bengkak ini keluar selepas membuang najis. Kadangkala untuk tempuh sementara, kurang sakit tetapi ada rasa gatal-gatal.
TAHAP PENYAKIT BUASIR

  • Tahap 1:  Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar.
  • Tahap 2: Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan kembali ke dalam (saluran dubur ).
  • Tahap 3: Keadaan yang sama seperti tahap 2, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal.
  • Tahap 4: Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur.
JENIS-JENIS BUASIR

BUASIR DALAMAN - Lazimnya, buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkannya berdarah. Anda akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

BUASIR LUARAN - Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.


*P.S : Baru-baru ini juga salah seorang customer saya juga mempunyai masalah buasir, setelah saya suggestkan Set buasir dari Shaklee, Alhamdullilah TIDAK SAMPAI SEMINGGU!! makan set buasir telah menunjukkan kesan yang amat positif dan beliau amat bersyukur sangat2.. Saya juga rasa amat gembira kerana dapat membantu beliau menangani masalah buasirnya :)





Saturday, 19 April 2014

Sup Ikan Merah

Assalamualaikum..

Hari ni nak bercerita pulak pasal makanan. Macam best jer kan. Semalam anak teruna saya Eirfan demam dan batuk pulak tu. Kalau nak masak, tak boleh plak yang bergoreng sangat, kang lagi teruk batuknya. So, hari ni nak share resipi yang simple sangat. Feveret menu masa saya dalam pantang. Nin dia, SUP IKAN MERAH ala puan Jie..hehe
Kita tunjuk gambar dulu ya..






Macam terliur je kan? Resipinya simple je.


  1. Beli ikan merah. Kalau kat Kluang ni sekilo ikan merah, harganya RM28.00/kg. Beli dua ketul pun dah RM13.00
  2. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dimayang. Tumis sekali bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih serta serai yang diketuk. Kenapa saya guna halia? Sebab nak hilangkan hanyir ikan tuu.. Oh ya, masa tumis, buh sket garam sebab chef kata untuk elak bawang hangit masa duk tumis tu.
  3. Bila tumisan tu dah naik bau, masukkan boiling water..kenapa boiling water? Hehehe semua mesti ada sebab kan? Sebabnya nak memendekkan masa menunggu sup mendidih. 
  4. Bila sup dah mendidih, masukkan ikan merah. Dalam 2, 3 minit je ikan dah masak. Masa ni lah nak perasakan garam kalau kurang masin.
  5. Kalau suka masam2, boleh campak asam keping. Sedap aihh kalau pekena sup ni masa kena demam. 
  6. Dah siap! Boleh tabur dau bawang dan daun sup sebagai hiasan.
Resipi ni sesuai untuk yang nak berdiet secara sihat. Minyak pun guna sikit ja, memadai untuk menumis bawang.






OsteMatrix™


OsteMatrix™  
 

Tulang merupakan struktur penting di dalam tubuh manusia.  Ia merupakan kerangka yang menyokong berat badan dan organ utama seperti paru-paru, jantung, hati dan ginjal serta membolehkan kita menggerakkan otot-otot dan tubuh secara bebas.  Mengekalkan kesihatan tulang secara optima adalah penting bagi mendapatkan kesihatan optima menyeluruh.

Lebih daripada Sekadar Kalsium

OsteMatrixTM membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.  Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


Harga:  RM 61.00
Kandungan: 120 caplets

Set Kurus

Photo: Set kurus budget:
Alfalfa (S), Lecithin & ESP hanya RM256.25 (tak termasuk kos pos).

Peluang baik! Hanya tambah RM14.75 untuk mendapatkan set di atas dengan harga ahli dan seterusnya menjadikan anda sebagai salah seorang Shaklee Independent Distributor yang sah.

Hubungi 013-7041359 
Whatsapp /telegram/pm
Rozy Saleh 
SID:1105224 

*kos pos RM10 (Semenanjung), RM20 (Sabah/Sarawak)
*produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit. 

Set kurus budget:
 
Alfalfa (S), Lecithin & ESP hanya RM256.25 (tak termasuk kos pos).

Peluang baik! Hanya tambah RM14.75 untuk mendapatkan set di atas dengan harga ahli dan seterusnya menjadikan anda sebagai salah seorang Shaklee Independent Distributor yang sah.

Boleh juga pilih kombinasi yang lain seperti Alfalfa, Lecithin dan Cinch Shake.

*kos pos RM10 (Semenanjung), RM20 (Sabah/Sarawak)
*produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.


 https://www.facebook.com/nutrisiyanghebat

Friday, 11 April 2014

Tidak bertosik, Membersih secara Semulajadi

Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani 1000 macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang  terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain.
Sesuai untuk membersihkan 1000 macam jenis kotoran di rumah
  • Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesan
  • Pencuci serbaguna yang berkesan untuk menanggalkan kotoran dan minyak pada sebarang permukaan yang boleh dicuci tidak kira di dalam atau di luar rumah
  • Dapat menanggalkan kotoran berminyak yang paling degil tanpa meninggalkan sebarang kesan minyak
  • Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H² dan hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama
  • Tidak perlu dibilas dan tidak meninggalkan kesan kotoran atau palitan
Sesuai untuk sebarang permukaan yang boleh dicuci sama ada di dalam atau di luar rumah:
  • Dinding
  • Permukaan dapur, jubin dan lantai
  • Peralatan
  • Periuk, besen, pinggan dan mangkuk
  • Tingkap dan cermin
  • Perkakas
  • Benda-benda diperbuat daripada kayu
  • Perabot (Sila pastikan anda tidak menggunakannya bagi membersihkan akuarium atau bekas cecair pencuci cermin)
Tahukah Anda?
Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.



Perbezaan Shaklee 

 Selamat
  • Tidak bertoksik
  • Tanpa gas beracun
  • Tanpa bahan kimia berbahaya
  • Tanpa bahan pewangi
  • Lembut pada tangan
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
Berkesan
  • Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
  • Kepekatan berganda – 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air
  • Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H di mana hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama
Mesra Alam
  • Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
  • Biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh kitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

Cara penggunaan untuk kesan lebih memuaskan

  • Dapur, perkakas dapur, perabot, benda-benda yang diperbuat daripada kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi
Campurkan ¼ sudu teh dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean
  • Periuk, besen dan pinggan mangkuk
Campurkan ½ sudu teh dengan 1 gelen air
  • Tingkap dan cermin
Campurkan 1-2 titik dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean
  • Lantai
Campurkan 1 sudu teh dengan 1 gelen air
  • Kain benang biri-biri, nilon dan fabrik berkualiti tinggi
Campurkan ½ sudu teh dengan sebesen air suam


Klik sini untuk beli


Thursday, 10 April 2014

5 Cara Mudah Menjadi Ahli Shaklee

 https://faithcenter.files.wordpress.com/2010/03/happy-people-multicultural-5.jpg


 Tak susah sebenarnya nak menjadi ahli Shaklee yang sah. Pelbagai keistimewaan akan diperolehi dengan menjadi ahli. Anda hanya perlu memilih salah satu cara yang saya nyatakan di bawah ini.

  PILIHAN #1:


Buat bayaran RM65 untuk pendaftaran ahli dan RM10 (Semenanjung Malaysia) / RM20 (Sabah/Sarawak) untuk pengeposan Set Member Kit



PILIHAN #2:


Buat pembelian bernilai 200uv (lebih kurang RM620 + RM10 postage) dan layak mendapat keahlian PERCUMA!
Sekiranya pembelian anda melebihi RM800, postage adalah PERCUMA!


PILIHAN #3:


Buat belian tiga kotak Shaklee Collagen Powder. Keahlian adalah PERCUMA!



PILIHAN #4:


Pembelian dua botol Vivix. Keahlian dan postage adalah PERCUMA!

PILIHAN #5:

Hubungi saya!


Monday, 7 April 2014

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...